Yoga

Yoga komt uit dezelfde periode als Ayurveda. Het beoefenen van Yoga gaat om het verbinden van lichaam en geest. Deze verbinding gebeurt door middel van de ademhaling. De ademhaling verbindt de fysieke sensaties met de denkprocessen.

Hoe werkt dat precies? Bijvoorbeeld als iemand stress heeft dan wordt de ademhaling snel en hoog. Stress is nodig om snel uit een gevaarlijke situatie te komen, maar als er langdurig stress is dan kunnen negatieve gevolgen op de gezondheid komen. Chronische stress geeft lichamelijke en psychische klachten zoals hartkloppingen, hyperventilatie, stijgende bloeddruk, hoofdpijn, buikpijn of pijnlijke spieren, prikkelbaarheid, slecht slapen, moeite met concentratie, moe, futloos en minder zin in seks.

Door goed te leren ademhalen, leer je o.a. stress de baas te zijn. Hoe mooi is dat?

De asanas ( Yoga-houdingen) helpen het lichaam sterk, flexibel en relaxed te maken. Ook helpen ze de geest tot rust te brengen waardoor je focus en controle ervaart.

Yoga is dus veel meer dan een beetje rekken, strekken en stilzitten. Yoga is een systeem om jezelf beter te leren kennen. Yoga is een levensfilosofie.

Hoe pas ik Yoga toe in mijn praktijk? Ik pas Yoga altijd als onderdeel van een Ayurvedische behandeling toe, om de beste gezondheidsresultaten voor mijn cliënten te krijgen.