Ayurveda

Ayurveda werkt

Vanuit de natuur is ons lichaam een zelfhelend systeem. Als wij bijvoorbeeld een wondje hebben, dan komt er eerst een korstje op en na een paar dagen een nieuwe huid. Dat helend vermogen hebben wij middels ons lijf in bijna alle situaties, echter, mits alles in juiste balans is. Ayurveda verschaft ons kennis over dit systeem. Je leert wat uit balans is in jouw systeem en daarmee, welke onbalans herstel in de weg staat. Door een aanpassingen van onze levensstijl, voeding, manier van denken en gedrag kun je vaak meteen verandering ervaren in de disbalans die in ons lichaam plaatsvindt.

Ayurveda is een oude holistische geneeswijze die oorspronkelijk uit India komt en die al meer dan 5000 jaar lang beoefend wordt. Door haar eenvoudige en zeer effectieve aanpak groeit haar populariteit nu ook in het Westen. Ayurveda betekent letterlijk wetenschap of kennis van het leven. Ayurveda focust zich op het voorkomen van ziektes en genezing van het lichaam door de oorzaak ervan aan te pakken en niet alleen maar de klachten te behandelen.

Ayurveda is door de World Health Organisation (WHO) in 1977 officieel erkend als een holistisch medisch systeem. Deze oeroude wetenschap  biedt effectieve oplossingen die de westerse geneeskunde niet altijd kan bieden.

“In the eyes of Ayurveda Nature is the Supreme Mother; endlessly forgiving, endlessly resourceful and for those who acknowledge and work with Her, endlessly accessible. We can work with Nature to regain and mantain health. Then should we desire, we can work even more closely with Her to rejuvenate ourselves.” (Robert Svoboda)

Ayurveda werkt samen met Yoga

Yoga komt uit dezelfde periode als Ayurveda. Het beoefenen van Yoga gaat om het verbinden van lichaam en geest. Deze verbinding gebeurt door middel van de ademhaling. De ademhaling verbindt de fysieke sensaties met de denkprocessen.

Hoe werkt dat precies? Bijvoorbeeld als iemand stress heeft dan wordt de ademhaling snel en hoog. Stress is nodig om snel uit een gevaarlijke situatie te komen, maar als er langdurig stress is dan kunnen negatieve gevolgen op de gezondheid komen. Chronische stress geeft lichamelijke en psychische klachten zoals hartkloppingen, hyperventilatie, stijgende bloeddruk, hoofdpijn, buikpijn of pijnlijke spieren, prikkelbaarheid, slecht slapen, moeite met concentratie, moe, futloos en minder zin in seks.

Door goed te leren ademhalen, leer je o.a. stress de baas te zijn. Hoe mooi is dat?

De asanas ( Yoga-houdingen) helpen het lichaam sterk, flexibel en relaxed te maken. Ook helpen ze de geest tot rust te brengen waardoor je focus en controle ervaart.

Yoga is dus veel meer dan een beetje rekken, strekken en stilzitten. Yoga is een systeem om jezelf beter te leren kennen. Yoga is een levensfilosofie.

Hoe pas ik Yoga toe in mijn praktijk? Ik pas Yoga altijd als onderdeel van een Ayurvedische behandeling toe, om de beste gezondheidsresultaten voor mijn cliënten te krijgen.